Onderhoud van een Kinedo spa

Een spa heeft relatief weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste van het onderhoud is om met regelmaat de filter van uw bad te reinigen, over het algemeen dient u dit om de week te doen. Voor het reinigen van het filter zijn speciale producten verkrijgbaar welke hoofdzakelijk als doel hebben om het filter te ontvetten.

Waterbehandeling

Sprankelend en fris water is een absolute must voor het heerlijk genieten van uw spa vandaar dat een stukje waterbehandeling wel noodzakelijk is.

Zodra de spa gevuld is met leidingwater kunt u beginnen met de behandeling. Eerst zult u het water moeten testen met een testset, de eenvoudigste manier is het gebruik van teststrips. Dit zijn strips welke voor enkele seconden in het water word gehouden en u direct kunt aflezen op de verpakking wat de stand van zaken is. Deze teststrips geven de PH waarde, Alkalinity gehalte, Calcium hardheid en het Chloorgehalte aan. In ons wateronderhoudschema kunt u lezen welke waardes nodig zijn.

Check

Voordat u chloor toevoegt aan het water zult u altijd eerst de PH waarde moeten corrigeren, immers een PH waarde die uit balans is zorgt er tevens voor dat de desinfectie met chloor nagenoeg geen effect heeft. Zodra de PH waarde in balans is tussen de 7.2 en 7.8 kunt u een chloortablet in de dispenser (drijver) plaatsen. Soms kan het noodzakelijk zijn om een hogere dosis chloor aan het water toe te voegen bijvoorbeeld wanneer het bad intensief gebruikt is. Om het chloor gehalte direct op peil te brengen dient u wat granulaat op te lossen en aan het water toe te voegen.

Alle spa’s van Kinedo (behalve de Magic Spa+) zijn uitgerust met een ingebouwde ozonator. Deze zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën gedood worden en dat zuurstof toegediend wordt aan het water. Tevens zorgt de ozonator ervoor dat u het gebruik van chloor tot een minimum kunt beperken. Om het water fris en schoon te houden adviseren wij het water 4x paar jaar te verversen. Om het water uit de spa te krijgen kunt u het beste een dompelpomp gebruiken (verkrijgbaar bij bijna elke bouwmarkt). Maak de kuip schoon alvorens de spa weer te vullen.

Spa onderhouden

Als u wilt voorkomen dat uw spa kapot gaat of problemen veroorzaakt, is het verstandig om deze goed te onderhouden. Houd de filters en leidingen goed schoon en ververs regelmatig het water. Wanneer uw spa niet goed onderhouden wordt, kunt u dat op de volgende manier merken:

 • Het water stinkt. Dit komt door de ophoping van bacteriën in het water; dit kan ook voorkomen wanneer het water er helemaal helder uitziet en kunt u het beste het water testen met een strip.
 • Er komt een muffe lucht uit de spa. Dit kan uit de leidingen komen of het kan zijn dat er te weinig ontsmettingsmiddel in het water zit.
 • Komt er een chemische lucht uit het water, dan is dat waarschijnlijk omdat er juist te veel ontsmettingsmiddel in het water zit.
 • Is wat water troebel, dan zijn er waarschijnlijk problemen met de filter. Controleer deze en maak deze wanneer nodig schoon of vervang het filter.
 • Is het water groen, dan kan er sprake zijn van algengroei. Controleer het pH- en chloorgehalte en dan kunt u het gemakkelijk oplossen.

Spa zomerklaar maken

Heeft uw spa in de winter uitgestaan en wilt u er weer gebruik van gaan maken? Dan is het tijd om de spa zomerklaar te maken! Dit doet u vooral door de spa helemaal schoon te maken, van binnen en van buiten. Denk daarbij aan:

 • De kuip schoonmaken met een zachte doek of spons. Een ruwe spons kan de lak van de kuip beschadigen! Het schoonmaken kan prima met water; wilt u toch schoonmaakmiddelen gebruiken, kies dan voor niet-bijtende middelen.
 • Spoel alles na, ook de filters, pompen en leidingen
 • Maak ook de buitenkant van de spa schoon

Spa winterklaar maken

Gaat u in de winter niet in uw spa, dan is het verstandig om deze winterklaar te maken. Het lijkt misschien logisch om de spa ook uit te zetten omdat u deze niet gebruikt, maar we raden aan om deze toch aan te laten staan en het water erin te laten staan om bevriezing te voorkomen. Wilt u de spa toch uitzetten, zorg er dan dat al het water eruit is om bevriezing te voorkomen. Zorg ervoor dat ook al het water in de leidingen te verwijderen. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door een waterzuiger te gebruiken.

Kussens

Verwijder en reinig de kussens van de hoofdsteunen regelmatig met water met behulp van een doek of een zachte borstel.

Onderhoudskit van Kinedo

Het onderhouden van uw spa wordt kinderspel dankzij de bij te bestellen onderhoudskit. Door de onderhoudskit is het mogelijk om de waardes in uw spa te meten en eenvoudig te brengen naar de gebruikelijke waarden. De onderhoudskit bevat:

 • 50 test strips om de verschillende waardes van het water te meten;
 • 1 liter anti-algen fles;
 • 1 kilo aan chloortabletten van 20 gram;
 • 1 kilo aan schokpoeder (chloorvrij tegen groen en troebel water);
 • 1.5 kilo aan pH Moins (voor het verlagen van de pH waarde van het spa water);
 • Maatschep met waarden om de juiste hoeveelheden te kunnen afmeten.